Telefon: +36 20/55-66-356 E-mail: info@sunbelt.hu Cím: H-4031, Debrecen, Kishatár u. 16/C-D.

Beszerzési kockázatok I.

risk

Beszerzési kockázatok – Vállalat belső működéséből fakadó kockázatok

Napjainkban soha nem látott mennyiségű információ áll a beszerzők rendelkezésére a mindennapi vállalati gyakorlatban. Ennek ellenére a beszerzői bizonytalanság mértéke is folyamatosan fokozódik, növelve ezzel a beszerzési kockázatok jelentőségét.

 Beszerzési kockázatok alatt jelen esetben olyan esemény bekövetkezésének lehetőségét értjük, ami valamilyen negatív hatással járhat a vállalkozás napi működésének gyakorlatában.
A beszerzési kockázatok jellemzően két fő csoportba sorolhatók. Bizonyos kockázatok a vállalat belső működéséhez kötődnek, míg a beszerzési kockázatok egy része a vevő-szállító kapcsolatoktól függnek.

A beszállítói bázis kockázata alatt azoknak a döntéseknek a hatásait kell figyelembe vennünk, amelyeket a beszállítók kiválasztásával járnak. Ilyen döntés lehet például, hogy hány céggel működik együtt a vállalkozás, kereskedőtől, vagy éppen gyártótól vásárol, illetve, hogy milyen méretű cégektől rendeli meg a szükséges termékeket.

A másik fontos kockázat az lehet, ha az előrejelzések nem elég megbízhatóak. Az előrejelzéseknek a múltbeli adatokat figyelembe véve, a jövőbeli terveken kell alapulniuk. Ha a múltbeli adatokra alapozunk, akkor felmerül annak a kockázata, hogy a jelen időben nem tudjuk azt a mintát követni, mint ami már megtörtént. A múlt és a jelen, illetve a jövő eseményei eltérnek egymástól, így pedig a valóság és az előrejelzés között nagy különbségek lehetnek, és előfordulhat, hogy nem áll rendelkezésre, amire szüksége lenne a vállalatnak a termeléshez, vagy éppen túl nagy lesz a készlet. Ennek pedig raktározási terhei és költségei nehézségeket okozhatnak. A másik esetben, amikor jövőbeli tervekre alapozunk, szintén hasonló probléma merülhet fel. Annál nehezebb ugyanis tervezni a jövőben, minél messzebbre nézünk előre.

A specifikációs kockázat alatt, a specifikációk beszállítóknak történő megadását értjük. A specifikációk elkészítése nem a beszerzők feladat, de szaktudásukkal, és tapasztalatukkal nagyban segíthetik a specifikációt készítő beosztottak munkáját. A feladat az, hogy a vállalat számára legmegfelelőbb előírás fogalmazódjon meg.

Bejegyzésünkben Mike Gábor Beszerzési kockázatok a vállalati gyakorlatban című tanulmánya alapján tekintettük át a kockázatok különböző típusait.

Európai Regionális Fejlesztési Alap